top of page
Zoeken

Impact van dieren op mentale gezondheid van de mens

  • nora20015
  • 12 jul 2023
  • 3 minuten om te lezen

Het hebben van een eetstoornis gaat vaak gepaard met vervelende gevoelens, gaande van negatieve gedachten tot zelfmoordgedachten. Een huisdier, schattig en zacht, maar het heeft ook een positieve – wetenschappelijk bewezen- impact op de mentale gezondheid van de mens.


wetenschappelijke verklaring


Wanneer je je huisdier aait, stijgt de hoeveelheid oxytocine die in je brein wordt afgegeven. Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, is een belangrijk stofje in je hersenen dat verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Daarnaast vermindert het stress en angstgevoelens. Het opbouwen van een vertrouwensband met een dier wordt daarom écht als helend aanzien/ervaren. Verder verlaagt het aaien van je dier je bloeddruk alsook het niveau van het stresshormoon cortisol.


structuur


Ken je dat gevoel dat je liever in je bed blijft liggen dan de dag te beginnen? Je blijft bewust liggen, maar dat kan snel doorbroken worden door een kwispelende, happy hond (of ander huisdier)! Een dier vraagt om aandacht, liefde en verzorging. En eigenlijk moeten we ook toegeven dat we aan dat schattig snoetje niet kunnen weerstaan. Plots komt ook dat gevoel van ‘ik sta er niet alleen voor’ naar boven.


Vaak moet een hond of kat opgevoed worden. Je traint hem/haar op zindelijkheid, maar ook commando’s en trucjes aanleren is fijn én biedt een afleiding voor de eigenaar. Een dier vraagt om verzorging, waarin structuur/ een vast ritme belangrijk is.


"Ik sta er niet alleen voor."

tijd voor pauze


(School)werk wordt vaak als copingmechanisme gebruikt om met intense gevoelens om te gaan, als een soort van afleiding. Enkele dagen geleden werkte ik non-stop aan een opdracht, bewust, om niet te moeten voelen en/of denken. Maar pauze/ontspanning blijft belangrijk voor je lichaam en geest. Plots begint mijn hond te blaffen, een schreeuw om aandacht. Ik gaf haar drinken en eten, maar dat is niet waar ze om vroeg. Buiten, ze wou buiten spelen, dus ik zette de deur van mijn kantoortje open. Ook niet goed, ze bleef blaffen tot ik mee naar buiten kwam, waarna ze rustig in de schaduw ging liggen. Ik wil goed voor mijn hondje zorgen, maar ik besef maar al te goed dat zij ook voor mij wil zorgen. Een dier kan dus wel degelijk voor jou op de pauzeknop drukken, maar je moet het durven toelaten.


moed, kracht en veiligheid


Een huisdier kan je vertrouwen, kracht, moed en doorzettingsvermogen geven. Daarnaast wordt een hond vaak aanzien als een beschermer van zijn/haar baasje. Een eetstoornis gaat hand in hand met milde tot intense gevoelens van angst. Ook zijn er mensen met een eetstoornis in combinatie met PTSS (posttraumatische stressstoornis) die een dier -vaak een hond- als helpend ervaren. Dit doordat men zich wél in de buitenwereld kan bevinden met het dier, omdat dit hen geruststelt en steun biedt.


Zelf ga ik naar een EMDR-therapeut. De eerste vraag dat ze me stelt als ik binnenkom is ‘Wil je ze erbij?’ Ik antwoordt met een zachte lach steeds ‘ja’. Enkele seconden later komen de 3 langharige hondjes enthousiast naar me toe. Ik geef ze alle drie enkele aaitjes, waarna ze rustig gaan liggen. Op dat moment zakt de spanning die ik ervaar als ik moet praten over emoties, gevoelens en/of gedachten. Op dat moment weet/besef ik: ‘ik ben veilig’.


Een hond heeft behoefte aan buitenlucht, iets wat ook een positief effect heeft op de mentale gezondheid van de mens. Op deze manier wordt je uit je isolement gesleurd, alsook beantwoordt dit aan onze fysieke behoeften. Hierbij moeten we wel een kleine side note schrijven. Indien de medische/fysieke toestand van de persoon met een eetstoornis ondermaats is, wordt de fysieke behoefte van de hond best ingelost door een andere persoon. Bij andere dieren, naast een hond, is dit natuurlijk een ander gegeven.


mijn ervaring


De aankoop van een hond was onbespreekbaar in ons gezin. Desondanks kwam 2 jaar geleden Vita, nu mijn individuele therapiehond, in mijn leven. Ik was mentaal op en zag geen uitweg meer. Ook mijn ouders waren ten einde raad. Het was donker, geen enkel lichtpuntje kon ik zien/ervaren.


Vanaf de dag waarop ik Vita voor het eerst zag, had ik een reden om te blijven vechten. Ik kreeg een verantwoordelijkheid, een dier om voor te zorgen. Ze biedt me steun, troost, afleiding, genegenheid, liefde en rust. Tot op de dag van vandaag is zij nog steeds dé reden waarom ik voor het leven kies.


een dier doet leven


Kortom, een huisdier biedt heel wat positiefs aan iemand met een mentale kwetsbaarheid! Uiteraard vraagt een dier de nodige centjes, verzorging, tijd en ruimte. Een steunende omgeving is daarom ook noodzakelijk indien je mentaal nog niet stabiel bent. Op deze manier is er altijd iemand die de zorg even kan overnemen, als dit voor jou even teveel wordt. Naast het welzijn van de mens, willen we ook dierenwelzijn hoog in het vaandel dragen.


Je bent nooit alleen.

Liefs,

Nora en Vita


 
 
 

コメント


Vragen, opmerkingen en/of bedenkingen over onze kwispelkracht?

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page